Sorozat:
Irodalmi építőkövek
A Romanika Kiadó "A Szent Korona öröksége" könyvsorozata a Kárpát-medence építészetével és művészetével foglalkozik, a "Monumenta Artium" sorozat célja a világ építészetéből és művészetéből a nem közvetlenül magyar vonatkozású értékek bemutatása. Az "Irodalmi építőkövek" sorozat pedig szépirodalmi értékeket mutat be.
 

 

Törös Tivadar

Áfgánistán Vártán levelei
(1878–1881)

Egy szamosújvári polgár karikatúrájaSzerkesztette, a szöveget gondozta
és a bevezető tanulmányt írta:

Kali Kinga


Budapest,
2019

 

 

Új erdélyi örmény témájú kötet lát napvilágot Törös Tivadar (1859‐1895), egykori szamosújvári-budapesti hírlapíró, prózaíró tollából. Az anekdotikus hangvételű, humoros fiktív levelek, amelyeket Bolond Istókhoz mint szerkesztő úrhoz címez írójuk, Áfgánistán Vártán szamosújvári polgár, örmény oldalról tükrözik a 19. század végi magyar irodalomban az örmény ember karakterét.

Míg a tavaly megjelentetett kötet, a Pálffy Gyula által írt Szenkovits Marci mókái a külső szemlélő magyar író által megrajzolt örményportrét képviselte, ezek az évtizedekkel korábban fogant szövegek megmutatják, hogyan beszéltek, hogyan éltek az asszimilációs folyamatnak ebben a periódusában Szamosújvárt az örmények. Áfgánistán Vártán, a fiktív szamosújvári polgár története egy olyan történelmi időszakban kezdődik, amikor az örmények identitása már plurálisnak nevezhető: politikailag magyar, kulturálisan örmény. Törös a Budapesten éppen akkor induló képes heti élclap, a Bolond Istók felhívására alkotja meg Áfgánistán Vártánt, kinek neve alatt több mulatságos és igen találó cikket ír az örményekről, a „szamasújvari társadalmas ílísrűl”. Szereplője olyannyira sikeres saját korában, hogy olvasói cikkek sokasága követeli türelmetlenül újabb történeteit – ugyanis Törös szereplője nem jelentkezik hetente az újság hasábjain.

A kötet 20 levelet tartalmaz a Bolond Istókban 1878-1881 között megjelentek közül, aprólékos magyarázatokkal ellátva, első ízben kötetté téve.  

A könyv adatai:
88 oldal
3 ff illusztráció
B5-ös méret, keménytábla, fűzött
magyar nyelvű
ISBN 978 615 5037 50 4
bruttó bolti fogyasztói ár: 2990 Ft (közvetlenül a kiadónál kedvezmény)


Vissza a fõmenübe
 
Zurück ins Hauptmenü   Back to main menu