Ani, az ősi örmény főváros és magyar vonatkozásai

A fényképeket készítette: Horváth Zoltán György

A kísérõszöveget összeállította:
Horváth Zoltán György és Gondos Béla

A kiállítás jelenleg megtekinthetõ: -

Deutsch English

Vissza a főmenübe

Kiállítóhelyek, mûvelõdési házak, iskolák figyelmébe! Ha szívesen bemutatnák e fotóanyagot, kérem vegyék fel velem a kapcsolatot:
horvi@evt.bme.hu
 

Ani katedrálisa (épült 987 és 1001 között)

 
A hatkaréjos Szt. Gergely-templom Aniban (X-XI. sz.)

Kicsit részletesebb ismertetések:

Ani múltja

Magyar vonatkozások

Abszurdum avagy Ani meglátogatásának technikai részletei


Meglehetősen kopár, szinte növényzet nélküli, fennsíkos területen jut a mindenre elszánt vándor Karsból, a jelenlegi török tartományi székhelyről az ősi örmény főváros városfalai elé. A hatalmas bástyákkal megerősített magas falakon belül mintha egy szellemvárosba kerülnénk: meglehetősen nagy területen, elszórtan szinte teljesen ép vagy éppen élvezhető mértékben romos ezeréves templomok, egy virágzó ősi keresztény kultúra nagyszerű emlékei láthatók, miközben a nyilván sokkal kevésbé időtálló anyagokból készült lakóépületek lényegében nyomtalanul elenyésztek.

Ani viszonylag rövid, ám termékeny virágzása a X. és XI. századra esik. Gyors egymásutánban felépülnek az ezredforduló környékén azok a centrális és kívülről nagyon zárt szerkezetű templomok, amelyek a monumentális, ám egyúttal igen festői és nagy díszítőkedvű örmény keresztény építészet remekművei. Az épületek igen dekoratívak: kívülről vakárkádok és féloszlopok tagolják a monumentális falfelületeket, amelyeket gondosan faragott barnás-vöröses kváderkövek fednek, az ablakok kereteként vagy véletlenszerűen elszórva finom növénymotívumos faragások vagy más domborművek fedezhetők fel.

Magyar szempontból a legfontosabb a ma is szinte tökéletesen ép, hatkaréjos Szt. Gergely-templom, amely a Kaukázus-vidéken korábban is alkalmazott nagyon jellegzetes építésmód egyik XI. századi továbbélése. Ilyen kívül teljesen köralakú, belül azonban hatkaréjos - azaz hat, virágsziromszerűen szabályosan elhelyezkedő félkörívvel épített - templom Európában kizárólag a Magyar Királyság területén található, itt azonban három remek, valószínűleg XI. századi példa is megmaradt (Kiszombor, Karcsa, Gerény). Ezek példa nélkülisége tény. Valószínűnek látszó feltételezés, hogy ezt a formát a kereszténységet már korábban megismerő magyarok hozták magukkal emlékanyagukban a Kaukázus-vidékről vándorlásaik során és alkalmazták a végső letelepedést követően.

A kiállításon bemutatott települések Anin kívül: Kars (Törökország), Karcsa, Gerény, Kiszombor, Tarnaszentmária (Magyarország)

Az alaposabban érdeklõdõk történelmi, mûvészet- és kultúrtörténeti vonatkozásokról is olvashatnak a fotók melletti rövid kísérõszövegben.

A kiállítás az Országos Örmény Önkormányzat (Budapest) anyagi támogatásával jött létre.

A kiállítás eddig a következõ helyszíneken került bemutatásra:

  • 2000. november 13 - 29.
    Örmény Kultúrális és Információs Központ (Budapest, V. ker. Deák F. u. 17.)
  • 2001. január 20 - február 28.
    Vasvár, Művelődési Ház
  • 2001. április 9 - május 4.
    Magyarok Háza, Magyarok Világszövetsége (Budapest, V. ker. Semmelweis u. 1-3.)