Sorozat:
Kárpátaljai spektrum
 

 
Bús düledékeiden
Kárpátalja vár- és kastélykalauza

Szöveg és fotók:
Kovács Sándor

Budapesten,
az Úr 2008. és a Szent Korona uralkodásának 1008. esztendejében.

 

 

Kárpátalja.
Tekintsünk végig ezen a tájon, és érzékelhetjük, igazi csodavilág. A Kárpátok bérceinek friss fuvallata, a kristálytisztavizű, rohanó patakok csobogása nemzetünk történelmének legmeghatározóbb korszakát idézi: a honfoglalást. De nemcsak a honfoglalást! A törökvilág által szétszakított ország egyesítésére tett legnemesebb törekvés - a kuruc kor dicsőségét hirdeti itt még ma is minden hegy és szikla, csermely és folyó, fa és bokor.
Úgy tartják, Magyarország évszázadokon át Európa keleti védőbástyája volt. Kárpátaljára - a védőbástya eme északkeleti szegletére mindez többszörösen is igaz. A mindenkori támadók, a hazára és Európára törő ellenség legvéresebb rohamait - az első csapást kellett saját testével felfognia. A különböző hódítók felégették településeit, lemészárolták lakóit, rabságba döntötték népét, elrabolták természeti kincseit és javait. A "hadak és vizek járása után" azonban elpusztíthatatlan, szívós lakóinak hitéből mindig újjáépült.
A megszámlálhatatlan pusztítás után épen maradt, s egykorvolt szépségüket sokszor már csak részleteikben sejtető ódon várak, kastélyok kőfalai és legendavilága az évszázadok súlya alatt görnyedve próbálnak gátat vetni a feledés homályának.
Vajh, ha a kövek beszélni tudnának!
A várfalak kövei bizonyosan megszólalnának, és mesélnének a mai kor emberének azokról a letűnt korokról, a dicsőséges és olykor balsorstól vezérelt időkről, melyek során a csatazajtól hangos várak a nemzeti fennmaradás öntudatos bástyái voltak.
De sajnos a kövek némák!
Ezért próbáljuk meg a lehetetlent, helyettük megszólalni, elmondani üzenetüket és közreadni a vidék várainak, kastélyainak, kúriáinak, palotáinak históriáját.

A könyv adatai:
200 oldal
sok színes fotó és archív kép
B5-ös méret, keménytábla, fűzött
Kárpátalja-térképpel
magyar nyelvű
ISBN 9789638728760
bruttó bolti fogyasztói ár: 3990 Ft (közvetlenül a kiadónál kedvezmény)

A könyvben szereplő várak:
Nevicke, Ungvár, Szerednye, Munkács, Kovászó, Kankóvár, Nyalábvár, Huszt, Szentmiklós, Dolha

A könyvben szerepelnek az egykori várak leírásai az "Az emlékekben élő várak" c. fejezetben:
Gerény, Eszeny, Dercen, Szélestó, Őrhegyalja, Gút, Beregdéda, Nagybereg, Borsova, Bene, Sásvár, Árdánháza, Sztremturavár, Bodolóvár, Virágvár, Kávásvár, Tiszaszászfalu, Alsóveresmart, Csarnatő, Baranka, Ökörmező, Visk, Bélavár

A könyvben szereplő kastélyok, kúriák, paloták:
Beregszász, Grófudvar; Munkács, Fejér-ház; Beregvár, Schönborn-vadászkastély; Nagyszőlős, Perényi-kastély;
valamint
Ungvár, Galagó, Radvánc, Nagyláz, Bátyú, Bótrágy, Beregsom, Kaszony, Balazsér, Beregardó, Beregszász, Nagybakta, Mezőgecse, Munkács, Kovászó, Tiszaújhely, Farkasfalva, Tiszapéterfalva és Nagyszőlős
összesen további 33 épülete

Vissza a főmenübe
 
Zurück ins Hauptmenü   Back to main menu