A felső Tisza-vidék és Kárpátalja középkori műemlékei

A fényképeket készítette: Horváth Zoltán György
A kísérõszöveget összeállította: Horváth Zoltán György és Gondos Béla

A kiállítás jelenleg megtekinthetõ: -

Deutsch English

Vissza a főmenübe

Kiállítóhelyek, mûvelõdési házak, iskolák figyelmébe! Ha szívesen bemutatnák e fotóanyagot, kérem vegyék fel velem a kapcsolatot:
horvi@evt.bme.hu
 

Szt. György harca a sárkánnyal a tarpai református templom északi falán (gótikus freskó, XIV-XV. sz.)

 
A koragótikus, ma református templom Csengerben (1322 körül)


Felső Tisza-vidék. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Kárpátalja. E régiót oly sokan a szociális feszültségekkel, a szegénységgel, az elmaradottsággal, a nem túl megbízható közbiztonsággal vagy mostanában a súlyos árvízhelyzetekkel azonosítják, amelyet "jobb elkerülni". Pedig a magyar kultúra micsoda kincsei találhatók itt szinte érintetlenül megmaradt állapotban! Bájos és sokszor építészeti szempontból egészen különleges Árpád-kori templomok (pl. Gerény és Karcsa hatkaréjos rotundái, Csengersima, Csaroda), az ország talán leglátványosabb hálóboltozatú temploma Nyírbátorban, pazar gótikus freskókincsek (pl. Gerény, Csaroda, Ófehértó, Nyíracsád, Nyírbéltek), az ácsmesterek szépséges remekművei, a református fa haranglábak (pl. Nyírbátor, Nagyszekeres, Csetfalva), különleges csónak alakú fejfák a szatmárcsekei temetőben, hihetetlen motívumgazdagságú kazettás mennyezetek (pl. Csenger, Csengersima, Gyügye, Tákos, Gacsály, Csetfalva). Kincsek, kincsek és kincsek, magyar kultúra, aztán béke és nyugalom a trianoni határvonal mindkét oldalán - hiszen a kultúra természetesen egy és az is marad.

A bemutatott települések: Nyíracsád, Nyírbéltek, Nyírbátor, Csenger, Szamostatárfalva, Csengersima, Gacsály, Vámosoroszi, Nagyszekeres, Gyügye, Fehérgyarmat, Szatmárcseke, Tarpa, Csaroda, Tákos, Vámosatya, Kisvárda, Ófehértó, Napkor, Karcsa, Palágykomoróc, Mezővári, Csetfalva, Gerény

Az alaposabban érdeklõdõk történelmi, mûvészet- és kultúrtörténeti vonatkozásokról is olvashatnak a fotók melletti rövid kísérõszövegben.

A kiállítás a Soros Alapítvány anyagi támogatásával jött létre.

A kiállítás eddig a következõ helyszíneken került bemutatásra:

  • 2000. május 22 - június 30.
    Magyarok Világszövetsége (Budapest, V. ker. Semmelweis u. 1-3.)
    megnyitotta: Szelestey László