Sorozat:
Kárpátaljai spektrum
 

 
Máramarosi bércek között
Kárpátalja máramarosi térségének kalauza

Szöveg és fotók:
Kovács Sándor

Budapesten,
az Úr 2007. és a Szent Korona uralkodásának 1007. esztendejében.

 

 

Az Európa zöld tüdejének is nevezett Kárpátok hegyeiben, Rahónál a fehér és fekete ágból megszülető szőke Tisza Máramaros hegyei között mint jó édesanya édesgeti magához az ezernyi forrás és patak vizét. Ficánkoló pisztrángot megszégyenítő virgonc ezüstszalagja talán a történelmi Magyarország legrejtettebb zugaiban vezet. Amikor a természet a szépséget osztogatta, bizony nem bánt szűkmarkúan ezekkel a patakvölgyekkel, hegyhátakkal, hegyoldalakkal, ahol a Tisza az első mellékvizeit felveszi. Csakhát a történelem már nem mindig volt ilyen nagylelkű ezzel a vidékkel. A titokzatos ősrengetegbe még a megyerendszer is csak a XIV. században merészkedett el és bizony nagy- nagy erőfeszítésébe került, amíg lábát megvetette. Az évszázadok megszámlálhatatlan háborújának pusztításai, a XX. század jövő-menő hatalmainak önkénye mind-mind rányomta bélyegét erre a vidékre. Ennek ellenére ez a föld, itt Európa közepén valójában mindig gazdátlan maradt. Bizton állíthatjuk, hogy ez a történelmi Magyarország legeldugottabb térsége volt.

Máramaros.
Ezt a földrajzi tájegységet nagyon sokan a mai Románia területére helyezik. Pedig ez nem teljesen felel meg a valóságnak. Az egykori vármegye nagyobbik része ugyanis a mai Kárpátalja alkotó része. A Kárpátaljai Spektrum jelen kötete igyekszik leszámolni ezzel a toposszal. Máramarosi barangolásunk a múlt szárnyán, a jelen varázsán keresztül mutatja be a vidéket. A könyv lapjain elkalandozhatunk erre az igazi "terra incognita"-ra, és felfedezhetjük azokat a rejtett kincseket, amelyekre az évszázadok viharai, a politikai fordulatok, az elzártság a titokzatosság, a feledés, a számkivettség ezer szálból szőtt fátylát borították.  

A könyv adatai:
344 oldal
sok színes fotó
B5-ös méret, keménytábla, fűzött
részletes térképszelvényekkel
magyar nyelvű
ISBN 9789638728739
bruttó bolti fogyasztói ár: 3990 Ft (közvetlenül a kiadónál kedvezmény)

A könyvben szereplő települések:
Az útikalauzban Máramaros vármegye jelenleg Kárpátaljához tartozó részének összes települése szerepel, részben szerepelnek benne a Tisza jelenleg román fennhatóság alá eső partján található települések is.

Vissza a főmenübe
 
Zurück ins Hauptmenü   Back to main menu