Romanika-kiskönyvtár - 10. szám

Karczag Ákos


A brassói Fellegvár védelme 1849 nyarán
Budapest, 2021.

 

 

1849 nyarán a magyar szabadságharc leverésére érkező orosz hadak szinte akadály nélkül lépték át hazánk határait. A magyar seregek túlnyomó része az ország belsejében tartózkodott, így benyomulásukat – jelentősebb határvédelmi erők híján – jóformán csak a Kárpátok hegyláncolatai lassították. A cári sereg katonái egyedül a Délkelet-Erdélyben fekvő Tömösi-szorosban ütköztek komolyabb ellenállásba, majd Brassóba érve nem kis megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a várost uraló Fellegvár is felkészült a védekezésre.

A vár feladásakor az oroszok legnagyobb megrökönyödésére kiderült, hogy mindössze 141 várvédő dacolt a 27 000 fős orosz sereggel. Az akkoriban már korszerűtlennek számító erődítményben bátran helytállt magyar honvédek küzdelme az idők során feledésbe merült, e kiadvány lapjain azonban ismét felelevenítjük a hajdanvolt ostrom eseményeit.

A borító a Romanika Kiadó A Szent Korona öröksége c. sorozatának kék színét hordozza.

A címlapon: A megsebesült Kiss Sándort katonái székre ültetve fölemelik, hogy további harcra buzdíthasson (Bellony László vízfestményének részlete); Brassó címere a Városháza homlokzatán, valamint: A brassói Fellegvár a Cenk-hegyről (fotó: Horváth Zoltán György)

A könyv adatai:
16 oldal
33 színes fotó, archív kép és rajz, 1 térkép
B6-os méret, irkafűzött, mattfóliázott
magyar nyelvű
ISBN: 978 615 5037 71 9
bruttó bolti fogyasztói ár: 500 Ft (közvetlenül a kiadónál kedvezmény)

Vissza a főmenübe
 
Zurück ins Hauptmenü   Back to main menu