Székelyföldi freskók

A fényképeket készítette: Horváth Zoltán György
A kísérõszöveget összeállította: Horváth Zoltán György és Gondos Béla

A kiállítás jelenleg megtekinthetõ: -

Deutsch English

Vissza a főmenübe

Kiállítóhelyek, mûvelõdési házak, iskolák figyelmébe! Ha szívesen bemutatnák e fotóanyagot, kérem vegyék fel velem a kapcsolatot:
horvi@evt.bme.hu

 

A megfeszített Krisztus Gelencén

 
A beteget ápoló Árpád-házi Szt. Erzsébet Nagygalambfalván


A művészeti emlékek nagy gazdagsága Erdély esetében különösen is feltűnő. A Magyar Királyság délkeleti sarkában található Székelyföld különleges építészeti emlékeit, a vártemplomokat korábban már bemutattuk, ezúttal a székelyföldi templomokban megmaradt képzőművészeti emlékekkel, a középkori freskókkal foglalkozunk.

A Székelyföld freskókincse (a bemutatásra kerülő freskók a XIV. és a XVI. század között, a gótika időszakában készültek) mennyiség és minőség szerint is kiemelkedő. Egészen elképesztő ugyanis, hogy például az egymástól alig 20 kilométerre fekvő Székelykeresztúr és Székelyudvarhely között nem kevesebb, mint 8 faluban, azaz lényegében minden településen találhatók freskók! Székelyderzs, Gelence vagy éppen Bögöz falképei pedig olyan kiemelkedő alkotások, hogy azoknak "még Itáliában is csodájára járnánk". Aki ismer minket, tudja, hogy ez részünkről a létező legnagyobb dícséret, aki ismeri Olaszországot, azt is tudja, hogy miért...

A kiállításon bemutatott települések: Székelykeresztúr, Rugonfalva, Nagygalambfalva, Székelyderzs, Bögöz, Felsőboldogfalva, Farcád, Csíkdelne, Csíkrákos, Csíkszentmihály, Csíkmenaság, Bibarcfalva, Gelence, Kézdiszentlélek.

Az alaposabban érdeklõdõk történelmi, mûvészet- és kultúrtörténeti vonatkozásokról is olvashatnak a fotók melletti rövid kísérõszövegben.

A kiállítás a budapesti Erdélyi Magyarok Egyesülete támogatásával és szervezésében jött létre. További anyagi támogatást nyújtott: Badics Gábor (Bécs)

A kiállítás eddig a következõ helyszíneken került bemutatásra:

 • 1999. október 29 - november 25.
  Erdélyi Magyarok Egyesülete (Budapest, V. ker. Molnár u. 5.) , megnyitotta: Makkay János, történész
 • 2001. január 23 - március 10.
  Magyarok Háza, Magyarok Világszövetsége (Budapest, V. ker. Semmelweis u. 1-3.)
 • 2002. március 6 - április 12.
  Magyarok Háza, Magyarok Világszövetsége (Budapest, V. ker. Semmelweis u. 1-3.)
 • A székelyderzsi Szt. László-legenda részletei:

  A lovagi páncélos Szt. László az üldözési jelenetből

  A szent király és a gonoszt megszemélyesítő (ezért a szájából lángot fúvó) kun küzdelme

  Megpihenés a harc után