Sorozat:
Kárpátaljai spektrum
 

 
Verecke – a honfoglalás kapuja

Kárpátalja középső térségének kalauza

Szöveg és fotók:
Kovács Sándor

Budapesten,
az Úr 2015. és a Szent Korona uralkodásának 1015. esztendejében.

 

 

A legtöbb nép történelme során átélt olyan nemzetformáló eseményt, amely önazonosulása szempontjából örökre kitörölhetetlenné vált. Az idő múlásával ezek a történések a nép tudatában szakrális jelképeket keltenek életre. A magyarság számára ilyen VERECKE. E szó hallatán minden magyar ember ugyanarra gondol, és azonnal a HONFOGLALÁSSAL társítja.

A honfoglalók főserege Árpád vezetésével a Beszkidek Vereckei-hágóján kelt át és lelt új hazára. A honfoglalás kapujának is nevezett hágó és alatta a Latorca völgye – a Vereckei-szoros – Kárpátalja történelmi pátosszal telített, gyönyörűséges vidéke. Ha felkapaszkodunk a Vereckei-hágóra nemcsak a Kárpátok friss fuvallata érint meg bennünket, nemcsak azt látjuk miként ölelkeznek a hegyek és völgyek ölén a lombok, a patakok vizének pezsgő habjai, nemcsak a hangulatos faházak, fatemplomok mesevilágába képzeljük bele magunkat, hanem egy pillanatra átéljük Árpád és honfoglaló népének értünk is megtett, könnyűnek egyáltalán nem nevezhető útját. A honfoglalás emlékét őrző bércek között, a történelmet formáló események színhelyén szívünk hevesebben kezd verni, és olyan érzés kerít hatalmába minden magyar embert, amely egyszerre jelenti a honfoglalást, Árpádot, őseinket és hányatott történelmünket.

Sajnos azonban nem mindenki tudja, a valóságban mi is rejtőzik a honfoglalás jelképévé vált „Verecke” mögött, nem mindenki ismeri az ott emelt emlékművek állításának körülményeit, azok nemzetünkhöz hasonló sorstragédiáját és meglepően kedvező feltámadásukat. Ezért szeretnénk földrajzi és történelmi aspektusból bemutatni a Kárpátok azon szegletét, melynek ékköve a honfoglalás szimbóluma.  

A könyv adatai:
288 oldal
kb. 350 színes fotó, sok archív kép, több részletes térkép
B5-ös méret, keménytábla, fûzött
magyar nyelvû
ISBN 978 615 5037 23 8
bruttó bolti fogyasztói ár: 3990 Ft (közvetlenül a kiadónál kedvezmény)

Vissza a fõmenübe
 
Zurück ins Hauptmenü   Back to main menu